Torstai 21.4.2022

Älä lähde sairaana julkisiin paikkoihin. Jos sinulla on lieviä koronavirukseen viittaavia oireita, pysyttele kotona ja tarkista testauskriteerit kotikunnastasi. 
Jos saat koronatestistä positiivisen tuloksen pysyttele kotona viisi vuorokautta oireiden alusta. Sairastuneita ei aseteta eristykseen, vaan toimitaan normaalin sairauslomakäytännön mukaisesti.
Huolehdi edelleen vähintään 2 metrin turvaväleistä sekä käsi- ja yskimishygieniasta.
Käytä kasvomaskia oman harkintasi mukaan. Suosittelemme, että käytät maskia edelleen julkisissa sisätiloissa ja liikennevälineissä, jos 

  • hakeudut koronaepäilyn vuoksi hoitoon tai testiin
  • sinulla on hengitystieinfektion oireita, mutta sinun on välttämätöntä liikkua kodin ulkopuolella
  • tiedät altistuneesi koronavirukselle, esimerkiksi perheessäsi on todettu tartunta, mutta et voi välttää kodin ulkopuolisia lähikontakteja.

Ajankohtaisia linkkejä:

Lapin sairaanhoitopiiri

Lapin sairaanhoitopiiri on epidemian leviämisalue.

Lapin sairaanhoitopiirin koronakoordinaatioryhmä: Alueella siirrytään maskisuosituksissa THL:n kanssa yhtenäiseen käytäntöön

Käytä kasvomaskia oman harkintasi mukaan

Kasvomaski estää pisaroiden leviämistä ympäristöön. Kun käytät kasvomaskia, suojaat muita tartunnalta. 

Suosittelemme, että käytät maskia edelleen julkisissa sisätiloissa ja liikennevälineissä, jos 

  • hakeudut koronaepäilyn vuoksi hoitoon tai testiin
  • sinulla on hengitystieinfektion oireita, mutta sinun on välttämätöntä liikkua kodin ulkopuolella
  • tiedät altistuneesi koronavirukselle, esimerkiksi perheessäsi on todettu tartunta, mutta et voi välttää kodin ulkopuolisia lähikontakteja.

Maski suojaa maskityypistä riippuen jonkin verran myös kantajaansa.  Vaikka rokotukset suojaavat erinomaisesti vakavalta taudilta, voit yhä saada tartunnan.

Erityisesti rokottamattomien 12 vuotta täyttäneiden sekä kaikkien, joilla on riski saada vakava koronatauti, kannattaa harkita sellaisen maskin käyttöä, joka suojaa myös kantajaansa tehokkaasti. Riskiryhmiin kuuluvan kannattaa harkita maskin käyttöä, vaikka hän olisi täysin rokotettukin.
Tietoa suu-nenäsuojuksesta ja hengityksensuojaimista (Työterveyslaitos)

Ulkona tartunnan riski on hyvin pieni, ellet oleskele pitkään kovassa tungoksessa. 

Työelämää koskevat suositukset antaa Työterveyslaitos. Alueilla, toimijoilla ja organisaatioilla voi olla paikallisia maskisuosituksia. Sosiaali- ja terveydenhuollossa on omat suosituksensa ja ohjeensa suojainten käytöstä. 

Lapin keskussairaalassa asioitaessa suositellaan edelleen käyttämään maskia henkilökunnan ja erityisesti potilaiden suojaamiseksi.

Jukka Mattila
johtajaylilääkäri
Lapin sairaanhoitopiiri
p. 050 572 6277

PäivämääräKoronapositiivisia potilaita hoidossa (LKS)
Perjantai 22.4.11
Keskiviikko 13.4.9
Maanantai 11.4.9
Perjantai 8.4.8
Maanantai 4.4.8
Perjantai 1.4.16
Sairaalakuormituksen kehittyminen Lapin keskussairaalassa

Tämänhetkinen rokotuskattavuus (päivitetty 13.4.)

18 VUOTTA TÄYTTÄNEETLapin sairaanhoitopiiriLänsi-Pohjan sairaanhoitopiiriKoko Suomi
1. annos90,1 %89,4 %89,5 %
2. annos88,0 %87,2 %87,3 %
3. annos63,8 %63,6 %63,3 %
Rokotuskattavuus 18 vuotta täyttäneessä väestössä
KOKO VÄESTÖLapin sairaanhoitopiiriLänsi-Pohjan sairaanhoitopiiriKoko Suomi
1. annos81,7 %79,7 %80,2 %
2. annos78,4 %76,3 %76,9 %
3. annos52,9 %52,0 %51,6 %
Rokotuskattavuus koko väestössä

***

Länsi-Pohjan sairaanhoitopiiri

Oireisena pysy kotona, tee Omaolo-testi ja mene tarvittaessa koronavirustestiin. Huolehdi aina käsihygieniasta ja turvaväleistä. Lataa koronavilkku. Vältä ylimääräisiä lähikontakteja.

(tiedot 30.3.)
Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirin koronakatsaus julkaistaan pääsääntöisesti keskiviikkoisin. Sairaanhoitopiiri ei enää tiedota tartuntamääriä, vaan epidemiatilannetta ja sen kehitystä seurataan jatkossa sairaalakuormituksen avulla.

Länsi-Pohjan sairaanhoitopiiri on epidemian leviämisalue.

Tartuntamäärät hitaassa laskussa Länsi-Pohjassa

Koronaviruksen aiheuttama sairaalakuormitus on viimeisten kahden viikon aikana ollut laskussa. Tällä hetkellä sairaalahoidossa on yhteensä 18 koronapotilasta, joista seitsemän Länsi-Pohjan keskussairaalassa ja terveyskeskusten vuodeosastoilla 11.

Koronanäytteitä otettiin viime viikolla alueen julkisissa testauspisteissä noin tuhat, ja positiivisia niistä oli noin 45 prosenttia. Tautihuippu ohitettiin Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirin alueella helmi-maaliskuun vaihteessa, ja sen jälkeen tartuntojen suhteen on oltu hitaasti laskevalla käyrällä.

Henkilöstötilanne on alueen terveydenhuollossa edelleen tiukka, vaikka sairauspoissaolot ovat jo vähentyneet.

Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirin alueella suositellaan edelleen kasvomaskin käyttöä lähikontakteissa ja kokoontumisissa, joissa riittäviä turvavälejä ei voida taata.

THL on antanut suosituksen 4. koronarokotuksista yli 80-vuotiaille ja ikääntyvien laitoshoidon asukkaille. Lisätietoa rokotuksista kuntien kotisivuilla.