Torstai 22.4.2021

Lapin koronakatsaus julkaistaan arkipäivisin.
Kaikkien Lapissa oleskelevien tulee hakeutua testattavaksi matalalla kynnyksellä, vähäistenkin infektioon liittyvien oireiden ilmaantuessa.

Ajankohtaisia linkkejä:

Lapin viralliset ohjeet koronavirustartuntaa epäilevälle matkailijalle

THL: Matkustaminen ja koronaviruspandemia

Lisää ohjeita sekä voimassaolevat suositukset ja rajoitukset sairaanhoitopiirien alueilla

THL: COVID-19-rokotusten edistyminen

Lapin sairaanhoitopiiri

(ajantasaiset tiedot klo 12.39)

Lapin sairaanhoitopiiri on epidemian perustasolla. Epidemian kolmas aalto Suomessa on lähtenyt laskuun maaliskuun puolivälin jälkeen. Pohjoisessa ja keskisessä Suomessa sairaanhoitopiirit ovat laajasti epidemian perustasolla, lukuun ottamatta Länsi-Pohjaa. Leviämis- ja kiihtymisvaiheen sairaanhoitopiirit kattavat lähinnä eteläisen Suomen. COVID-19 -tilanne on kuitenkin parantumassa koko maassa.

Kahden viikon ilmaantuvuusluku (5.–18.4.) on 8,6/100 000 asukasta.
Yhden viikon ilmaantuvuusluku (12.–18.4.) on 1,7/100 000 asukasta.

Tässä yhteydessä ilmaantuvuuslukuun sisältyy myös ne tapaukset, joissa henkilön kotipaikkakunta on sairaanhoitopiirin ulkopuolella. Siitä syystä luku voi poiketa THL:n tilastoista, joissa mukaan ei lasketa ulkopaikkakuntalaisia. 

Lapin sairaanhoitopiirissä tilanne on rauhallinen, mutta vaarana on viruksen leviäminen Norrbottenista rajan yli – kaikkea tarpeetonta matkustamista Ruotsiin tulee välttää

Edellisen katsauksen jälkeen ei ole todettu yhtään tartuntaa.

Lapin sairaanhoitopiirin tilanne on tällä hetkellä erinomaisen rauhallinen, mutta tulee kuitenkin muistaa, että rajan toisella puolella Ruotsin Norrbottenissa tautitilanne on hyvin aktiivinen.
Norrbottenin kahden viikon ilmaantuvuusluku on 853/100 000 asukasta (Lapin sairaanhoitopiirin vastaava luku kahden edellisen viikon perusteella on 8,6). Näin ollen kaikkea tarpeetonta matkustamista Norrbotteniin ja Ruotsiin tulee välttää.

Lapin sairaanhoitopiirissä todetut koronatapaukset viikoittain

Viikko 14: 8 tapausta

Viikko 15: 2 tapausta

Viikko 16 (kuluva viikko): 0 tapausta (22.4. klo 12.39 mennessä)

Kaiken kaikkiaan Lapin sairaanhoitopiirin näytteenottopisteissä tehtyjen testien perusteella on todettu 757 tapausta. Lukuun sisältyy myös ulkopaikkakuntalaiset henkilöt.

Infektioiden torjuntayksikkö

***

Länsi-Pohjan sairaanhoitopiiri

(ajantasaiset tiedot klo 9.56)

Länsi-Pohjan sairaanhoitopiiri on epidemian kiihtymisvaiheessa.

Epidemian pääpaino Torniossa – tartuntaketjujen alkuperissä on kuitenkin epäselvyyksiä

Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirissä on eilisen jälkeen todettu viisi uutta koronavirustapausta. Tartunnanjäljitys on käynnissä.

Epidemian pääpaino on edelleen Torniossa, mutta osa tartuntaketjujen alkulähteistä näyttää jäävän tuntemattomaksi tai epäselväksi. Altistuneita on lähes kaikissa sairaanhoitopiirin jäsenkunnissa. Viimeisen kolmen viikon aikana todetuissa tartunnoissa korostuvat yksityiset juhlat ja tapaamiset, joissa ei ole noudatettu 6 hengen kokoontumisrajoitussuositusta.

Koronatartuntariski ei koske vain Torniota, vaan kaikissa muissakin sairaanhoitopiirin kunnissa kaikkien tulee jatkaa koronaturvatoimien noudattamista, käyttää kasvomaskia ja huolehtia turvaväleistä. Lähiviikot ratkaisevat epidemian suunnan alueella ja sen voimmeko suunnitelmallisesti alkaa purkamaan rajoituksia ja suosituksia.

Viimeisen kolmen viikon kehitys ja ilmaantuvuuden nousu täytyy nyt saada laskemaan. Tämä onnistuu vain ja ainoastaan sillä, että kaikki jaksavat jatkaa vastuullisia käyttäytymistapoja toisten ihmisten tapaamisissa ja välttävät joukkokokoontumisia.

Jyri J. Taskila (johtajaylilääkäri, sairaanhoitopiirin tartuntataudeista vastaava lääkäri) painottaa, että epidemia on vielä mahdollista rauhoittaa kesäksi, mutta se ei onnistu ilman kaikkien osallistumista ja sitoutumista tähän tavoitteeseen.

Kemissä rokotusaikoja vapaana yli 70-vuotiaille

Kemissä on noin tuhat yli 70-vuotiasta, jotka eivät ole hakeneet koronarokotusta. Vapaita rokotusaikoja Kemissä on ensi viikolle.
Ajan voi varata Kemin kaupungin kotisivujen kautta tai soittamalla numeroon 040-589 0995 klo 8-11 ja klo 12-15.

Länsi-Pohjan alueen kunnissa rokotetaan tällä hetkellä viimeisiä yli 70-vuotiaita, jonka jälkeen siirrytään jatkamaan riskiryhmien 1. ja 2. rokottamista vanhemmista ikäluokista alkaen THL:n ohjeen mukaisesti. Osassa kunnista riskiryhmien rokotustoiminta on jo käynnissä.

Riskiryhmään kuulumisen voi tarkistaa THL:n sivuilta (Riskiryhmien koronarokotusten järjestys) tai omasta terveyskeskuksesta. Kunnat myös tiedottavat asiasta erikseen omilla sivuillaan ja rokotusilmoituksissa. Riskiryhmiin kuuluvien on seurattava kotikuntansa nettisivujen tiedottamista.

Rokotuskoordinaatiotyöryhmän puolesta,
Jyri J. Taskila
Johtajaylilääkäri, sairaanhoitopiirin tartuntataudeista vastaava lääkäri
LPSHP

Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirissä todetut koronatapaukset viikoittain 

Viikko 14: 14 tapausta

Viikko 15: 12 tapausta

Viikko 16 (kuluva viikko): 11 tapausta (22.4. klo 9.56 mennessä)

Kaiken kaikkiaan Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirin näytteenottopisteissä tehtyjen testien perusteella on todettu 618 tapausta. 

Infektioiden torjuntayksikkö