Torstai 26.8.2021

Lapin koronakatsaus julkaistaan arkipäivisin.
Kaikkien Lapissa oleskelevien tulee hakeutua testattavaksi matalalla kynnyksellä, vähäistenkin infektioon liittyvien oireiden ilmaantuessa.

Ajankohtaisia linkkejä:

Lapin viralliset ohjeet koronavirustartuntaa epäilevälle matkailijalle
THL: Matkustaminen ja koronaviruspandemia
Lisää ohjeita sekä voimassaolevat suositukset ja rajoitukset sairaanhoitopiirien alueilla
THL: COVID-19-rokotusten edistyminen

Lapin sairaanhoitopiiri

(Tiedot 26.8. klo 15:40)

Rovaniemi on epidemian kiihtymisvaiheessa. Muuten Lapin sairaanhoitopiiri on epidemian perustasolla.

Kahden viikon ilmaantuvuusluku (9.–22.8.) on 166,9/100 000 asukasta.
Yhden viikon ilmaantuvuusluku (16.–22.8.) on 71,0/100 000 asukasta.

Tässä yhteydessä ilmaantuvuuslukuun sisältyy myös ne tapaukset, joissa henkilön kotipaikkakunta on sairaanhoitopiirin ulkopuolella. Siitä syystä luku voi poiketa THL:n tilastoista, joissa mukaan ei lasketa ulkopaikkakuntalaisia. 

Alueella 10 uutta koronatapausta – tartuntaepäilykset Jänkhällä jytisee ja Jukolan viesti tapahtumissa

Edellisen katsauksen jälkeen Lapin sairaanhoitopiirissä todettu 10 uutta koronatapausta, joista Kittilässä kaksi ja niiden tartuntalähteet ulkomailla. Sodankylässä on todettu yksi tapaus, jonka epäillään tulleen Jänkhällä Jytisee tapahtumasta.

Rovaniemellä on todettu seitsemän uutta tapausta, joista kolme liittyy Käpymetsän päiväkodin tartuntaketjun lähipiirin tartuntoihin. Tartunnan saaneet ovat olleet karanteenissa. Yhden tartuntatapauksen alkuperää selvitellään, mutta todennäköisesti sekin liittyy Käpymetsän päiväkodin ketjuun. Yhden tartunnan alkuperä on toisessa sairaanhoitopiirissä ja yhden Rovaniemellä toisen ketjun jatkotartunta, jossa tartunnan saanut on ollut karanteenissa. Lisäksi Rovaniemellä on todettu tapaus, jonka alkuperä on todennäköisesti Jukolan viesti -suunnistustapahtumassa. Simerockiin ei ole koronavirustartuntoja toistaiseksi yhdistetty.

Lapin sairaanhoitopiirissä todetut koronatapaukset viikoittain

Viikko 32: 112 tapausta
Viikko 33: 83 tapausta
Viikko 34: (kuluva viikkoa): 28 (26.8. klo 15:40 mennessä)

Kaiken kaikkiaan Lapin sairaanhoitopiirin näytteenottopisteissä tehtyjen testien perusteella on todettu 1320 tapausta. Lukuun sisältyy myös ulkopaikkakuntalaiset henkilöt.

Infektioiden torjuntayksikkö

***

Länsi-Pohjan sairaanhoitopiiri

(Tiedot 26.8. klo 10:00 )

Länsi-Pohjan sairaanhoitopiiri on epidemian perustasolla.

Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirissä on eilisen jälkeen tullut tietoon kaksi uutta koronavirustapausta.

Perustaso jatkuu Länsi-Pohjassa

Viime viikolla Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirin alueella todettiin 17 koronavirustartuntaa, joista noin kolmannes oli karanteenien sisältä. Tartunnoista kahdeksan todettiin alueen ulkopuolella asuvilla henkilöillä.

Kuluvalla viikolla on tähän mennessä todettu seitsemän uutta tartuntaa.

Alueellinen pandemiatyöryhmä päätti, että Länsi-Pohja jatkaa epidemian perusvaiheessa. Ilmaantuvuusluku on laskusuunnassa, eikä sairaalahoidossa ole tällä hetkellä koronapotilaita.

Länsi-Pohjan alueella voimassa olevat koronasuositukset on koottu sairaanhoitopiirin verkkosivuille.

Nuorten aikuisten rokottaminen tärkeää

Länsi-Pohjan alueen väestöstä vähintään yhden rokotteen on saanut tähän mennessä 69,8 prosenttia kaikista rokotettavista. Molemmat rokotteet on saanut 44,9 prosenttia rokotettavasta väestöstä.

Alle 40-vuotiaiden rokotuskattavuudessa on edelleen parantamisen varaa. Alueellinen pandemiatyöryhmä suosittelee rokotteen ottamista kaikille yli 12-vuotiaille. Rokotusaikoja on tällä hetkellä hyvin saatavissa alueen kunnissa. Kunnat tiedottavat rokotuksista omilla verkkosivuillaan.

Koronarokotteen ottaminen hyödyttää rokotettavaa itseään, mutta myös kanssaihmisiä, jotka mahdollisesti eivät sairautensa tai lääkityksensä vuoksi saa rokotteista riittävää suojaa koronavirusta vastaan. Mahdollisimman hyvä rokotuskattavuus edesauttaa myös sitä, ettei tiukempiin rajoitustoimiin tarvitsisi enää turvautua.

Syysflunssakausi on alkanut ja osassa kuntia koronatestaus on tämän vuoksi ruuhkautunut. Jos samassa perheessä on useita sairastuneita, kaikkia perheen jäseniä ei ole välttämätöntä testata koronavirustartunnan varalta. Esimerkiksi pienten lasten testaaminen ei ole välttämätöntä, jos perheen aikuiset ovat käyneet testissä.                             

Länsi-Pohjan alueellinen pandemiatyöryhmä 25.8.2021

Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirissä todetut koronatapaukset viikoittain

Viikko 32: 27 tapausta
Viikko 33: 17 tapausta
Viikko 34 kuluva viikko: 9 tapausta (26.8. klo 10:00 mennessä)

Kaiken kaikkiaan Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirin näytteenottopisteissä tehtyjen testien perusteella on todettu 857 tapausta.

Infektioiden torjuntayksikkö