Torstai 29.7.2021

Lapin koronakatsaus julkaistaan arkipäivisin.
Kaikkien Lapissa oleskelevien tulee hakeutua testattavaksi matalalla kynnyksellä, vähäistenkin infektioon liittyvien oireiden ilmaantuessa.

Ajankohtaisia linkkejä:

Lapin viralliset ohjeet koronavirustartuntaa epäilevälle matkailijalle

THL: Matkustaminen ja koronaviruspandemia

Lisää ohjeita sekä voimassaolevat suositukset ja rajoitukset sairaanhoitopiirien alueilla

THL: COVID-19-rokotusten edistyminen

Lapin sairaanhoitopiiri

(ajantasaiset tiedot klo 15.46)

Lapin sairaanhoitopiiri on epidemian perustasolla.

Kahden viikon ilmaantuvuusluku (12.–25.7.) on 61,6/100 000 asukasta.
Yhden viikon ilmaantuvuusluku (19.–25.7.) on 35,1/100 000 asukasta.

Tässä yhteydessä ilmaantuvuuslukuun sisältyy myös ne tapaukset, joissa henkilön kotipaikkakunta on sairaanhoitopiirin ulkopuolella. Siitä syystä luku voi poiketa THL:n tilastoista, joissa mukaan ei lasketa ulkopaikkakuntalaisia. 

Lievissäkin oireissa tulee hakeutua testiin välittömästi – viime aikoina syntynyt joukkoaltistumisia välinpitämättömyyden takia

Edellisen katsauksen jälkeen on todettu 12 uutta tartuntaa. Niistä Rovaniemellä todettiin kuusi, joista karanteenissa on ollut kaksi. Yksi on saanut tartunnan ulkopaikkakunnalta ja muiden alkuperä on vielä selvityksen alla. Kittilässä todettiin neljä tartuntaa, joista kolme kuuluu Koivukodin tartuntaketjuun ja yhden alkuperän selvittely on kesken. Posiolla todettiin tartunta ulkopaikkakuntalaisella henkilöllä ja Muoniossa todettiin tartunta paikkakuntalaisella, joka on ollut valmiiksi karanteenissa.

Viime aikoina on tullut esiin paljon tilanteita, että henkilöillä on esiintynyt koronaan viittaavia oireita, mutta testiin hakeutumisen sijaan on tavattu muita ihmisiä. Näistä tilanteista on syntynyt joukkoaltistumisia. Lapin sairaanhoitopiirin infektioiden torjuntayksikkö haluaa korostaa, että lievissäkään oireissa ei tule tavata muita ihmisiä, vaan tulee käydä testissä ja pysyä kotona testituloksen saamiseen saakka.

Lapin sairaanhoitopiirin infektioiden torjuntayksikkö suosittelee joukkotapahtumiin kuten esimerkiksi festivaaleille osallistuvia hakeutumaan koronatestiin noin vuorokausi ennen itse tapahtumaa. Infektioiden torjuntayksikkö katsoo, että tällainen käytäntö on erittäin edullinen tapa epidemian torjunnalle ja korostaa, että sen tulisi olla maksutonta kansalaisille.

Seuraavissa paikoissa on voinut altistua koronatartunnalle

 • Rovaniemellä ravintola Valdemarissa perjantain 23.7 ja lauantain 24.7. välisenä yönä kello 22–02 
 • Rovaniemellä RoPS–ONS -jalkapallo-ottelussa lauantaina 24.7. kello 17–19 (pelin aikana)
 • Rovaniemellä Roy Club -yökerhossa lauantaina 24.7. kello 02–04 
 • K-Supermarket Kittilässä sunnuntaina 25.7. kello 12–13 
 • Rovaniemellä Maskussa, Askossa, Jyskissä sekä Iskussa maanantaina 26.7. kello 14–16 
 • Rovaniemellä Pizza & Buffa -ravintolassa maanantaina 26.7. kello 16–17  
 • Rovaniemellä Veken Kalusteessa sekä Kaluste Varrio/Kodin Terrassa maanantaina 26.7. kello 17–18 

Rovaniemi rokottaa tulevana viikonloppuna ilman ajanvarausta – ensimmäisen rokotusannoksen voi hakea kaupungintalolta

Tiedote. Julkaistu: 29.07.2021, 16:30
Rovaniemen kaupunki

Rovaniemeläisten on mahdollista saada tulevana viikonloppuna koronarokotuksen ensimmäinen annos ilman ajanvarausta kaupungintalon rokotuspisteeltä. 

“Epidemiatilanteen heikennyttyä maanlaajuisesti nopeasti sekä herkästi tarttuvan deltavariantin leviämisen ehkäisemiseksi kannustamme vielä rokottamattomia rovaniemeläisiä hakemaan ensimmäisen koronarokotteen. Haluamme tehdä rokotteen ottamisen mahdollisimman helpoksi, joten päätimme avata kaupungintalon rokotuspisteen myös viikonlopuksi”, kertoo Rovaniemen kaupunginjohtaja Ulla-Kirsikka Vainio

Tulevana viikonloppuna ensimmäisen rokotusannoksen voivat kaupungintalolta hakea kaikki 16 vuotta täyttäneet ja sitä vanhemmat. 

“Tässä ajatellaan myös tulevien tapahtumien toteutumista ja turvallisuutta. Mitä korkeampi rokotekattavuus on, sitä paremmin se turvaa yhteiskuntaa ja mahdollistaa yhteiskunnan avaamisen. Tällä joustavalla mahdollisuudella hakea rokotus viikonloppuna ilman ajanvarausta toivomme tavoittavamme erityisesti vielä rokottamattomia nuoria – toki kaikki ensimmäisen annoksen hakevat ovat tervetulleita”, sanoo Lapin sairaanhoitopiirin infektioylilääkäri Markku Broas

Vainio ja Broas osallistuvat molemmat viikonloppuna rokotusten järjestämiseen kaupungintalolla. 

Tehosterokotuksen eli toisen rokotusannoksen ottamista varten tulee edelleen varata aika. Ajanvarauksen kautta voi varata ajan edelleen myös ensimmäiseen rokotukseen. 

Kaupungintalon rokotuspiste palvelee lauantaina 31.7. ja sunnuntaina 1.8. klo 12–16 

 • Ensimmäisen rokotuksen voivat hakea kaikki 16 vuotta täyttäneet.
 • Ota mukaan rokotukseen henkilökortti tai Kela-kortti. Varaudu jäämään rokotuksen jälkeen seurantaan vähintään 15 minuutiksi.
 • Viikonloppuna on mahdollista saada vain ensimmäinen koronarokote mutta ei tehosterokotetta. Kun tulet ensimmäiseen koronarokotukseen, sinulle varataan samalla aika tehosterokotukseen.
 • Muistathan rokotukseen tullessakin huolehtia turvaväleistä, käyttää maskia ja noudattaa muita hygienia- ja turvallisuusohjeita. 
 • Ethän tule rokotettavaksi oireisena. 

Lisätietoja:
Ulla-Kirsikka Vainio, kaupunginjohtaja, ulla-kirsikka.vainio(at)rovaniemi.fi,  p. 040 625 6535
Markku Broas, Lapin sairaanhoitopiirin infektioylilääkäri, markku.broas(at)lshp.fi, p. 050 347 2387

Lapin sairaanhoitopiirissä todetut koronatapaukset viikoittain

Viikko 28: 32 tapausta

Viikko 29: 41 tapausta

Viikko 30 (kuluva viikko): 20 tapausta (29.7. klo 15.46 mennessä)

Kaiken kaikkiaan Lapin sairaanhoitopiirin näytteenottopisteissä tehtyjen testien perusteella on todettu 945 tapausta. Lukuun sisältyy myös ulkopaikkakuntalaiset henkilöt.

Infektioiden torjuntayksikkö

***

Länsi-Pohjan sairaanhoitopiiri

(ajantasaiset tiedot klo 13.36)

Länsi-Pohjan sairaanhoitopiiri on epidemian perustasolla.

Kemissä Ravintola Kukossa ja Corner Innissä on voinut altistua koronavirukselle viime viikonloppuna lauantain ja sunnuntain välisenä yönä

Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirissä on todettu eilisen jälkeen kaksi uutta koronavirustapausta. Niistä toinen on todettu rajatestauksessa läpikulkumatkalaiselta.

Tämä viikon tapausten jäljityksessä on tullut esille, että koronavirukselle on voinut altistua Kemissä Ravintola Kukossa tai Corner Innissä 24.7. lauantain ja 25.7. sunnuntain välisenä yönä puolen yön jälkeen. Tuolloin ravintoloissa asioineita suositellaan seuraamaan vointiaan ja hakeutumaan koronavirustestiin mikäli oireita ilmaantuu.

Negatiivinen koronavirustesti oireettomalla aiheuttanut useita väärinymmärryksiä

Tartunnanjäljityksessä on viime aikoina tullut esille useita väärinymmärryksiä oireettomana käytyyn koronavirustestiin liittyen.

Negatiivinen testi voi muuttua positiiviseksi jo seuraavana päivänä. Jos olet käynyt koronavirustestissä ja saanut negatiivisen vastauksen ja saat infektio-oireita testin jälkeisinä päivinä tulee sinun oireisena hakeutua välittömästi uuteen koronavirustestiin.

Testiin menoa odotellessa tulee sinun välttää ihmiskontakteja ja pysyä omaehtoisessa karanteenissa.

Edellä mainittu näyttää nyt unohtuneen ja oireiseksi tullut henkilö ajattelee, etteivät flunssaoireet voi olla koronaa, kun testi on ollut negatiivinen pari päivää aiemmin.

Aiemmalla negatiivisella testillä ei ole kuitenkaan merkitystä eikä ennustearvoa, joten jos olet sairastunut ja saanut oireita negatiivisen testin jälkeen, on silloin AINA mentävä uuteen koronavirustestiin.

Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirissä todetut koronatapaukset viikoittain

Viikko 28: 6 tapausta

Viikko 29: 25 tapausta

Viikko 30 (kuluva viikko): 6 tapausta (29.7. klo 13.36 mennessä)

Kaiken kaikkiaan Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirin näytteenottopisteissä tehtyjen testien perusteella on todettu 776 tapausta

Infektioiden torjuntayksikkö