Torstai 3.6.2021

Lapin koronakatsaus julkaistaan arkipäivisin.
Kaikkien Lapissa oleskelevien tulee hakeutua testattavaksi matalalla kynnyksellä, vähäistenkin infektioon liittyvien oireiden ilmaantuessa.

Ajankohtaisia linkkejä:

Lapin viralliset ohjeet koronavirustartuntaa epäilevälle matkailijalle

THL: Matkustaminen ja koronaviruspandemia

Lisää ohjeita sekä voimassaolevat suositukset ja rajoitukset sairaanhoitopiirien alueilla

THL: COVID-19-rokotusten edistyminen

Lapin sairaanhoitopiiri

(ajantasaiset tiedot klo 12.33)

Lapin sairaanhoitopiiri on epidemian perustasolla. Uusien Covid-19-tapausten määrä on kääntynyt maaliskuun puolenvälin jälkeen selvästi laskuun ja Suomessa epidemia on toistaiseksi rauhoittumassa. Annetut suositukset ja rajoitukset sekä niiden huolellinen noudattaminen ovat kääntäneet epidemian kehittymisen suunnan. Kevään edetessä myös rokotusten eteneminen ja kausivaihtelu alkavat tukea epidemiatilanteen kohenemista.  

Kahden viikon ilmaantuvuusluku (17.5.–30.5.) on 3,4/100 000 asukasta.
Yhden viikon ilmaantuvuusluku (24.5.–30.5.) on 0,9/100 000 asukasta.

Tässä yhteydessä ilmaantuvuuslukuun sisältyy myös ne tapaukset, joissa henkilön kotipaikkakunta on sairaanhoitopiirin ulkopuolella. Siitä syystä luku voi poiketa THL:n tilastoista, joissa mukaan ei lasketa ulkopaikkakuntalaisia. 

Lapin sairaanhoitopiirissä ei uusia tartuntoja

Edellisen katsauksen jälkeen ei ole todettu uusia tartuntoja.

Lapin sairaanhoitopiirissä todetut koronatapaukset viikoittain

Viikko 20: 3 tapausta

Viikko 21: 1 tapausta

Viikko 22 (kuluva viikko): 1 tapaus (3.6. klo 15.00 mennessä)

Kaiken kaikkiaan Lapin sairaanhoitopiirin näytteenottopisteissä tehtyjen testien perusteella on todettu 794 tapausta. Lukuun sisältyy myös ulkopaikkakuntalaiset henkilöt.

Infektioiden torjuntayksikkö

***

Länsi-Pohjan sairaanhoitopiiri

(ajantasaiset tiedot klo 9.24)

Länsi-Pohjan sairaanhoitopiiri on epidemian perustasolla.

Pandemia ei ole ohi – Torniolaisessa päiväkodissa joukkoaltistuminen

Eilisen jälkeen on todettu yksi uusi koronavirustapaus Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirissä. Tapaus liittyy torniolaisen päiväkodin joukkoaltistukseen, jota eilen myöhään illalla selviteltiin.

Tapaus osoittaa, että pandemia ei ole alueella ohitse. Tautitilanne rajan takana on edelleen vaikea ja tapauksia tulee alueelle Ruotsista säännöllisesti. Rajatestauksessa saadaan vain osa tapauksista kiinni mistä johtuen kaikki koronaturvatoimet ovat edelleen ajankohtaisia.

Maahan saapuessa yhteistyöstä kieltäytyminen johtaa seurauksiin

Ulkopaikkakuntalaisille Suomen kansalaisille on jouduttu tällä viikolla soittamaan poliisi rajatarkastuspisteisiin Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirin alueen rajanylityspaikoilla maahan saapumisen yhteydessä. Syynä on ollut kieltäytyminen yhteistyöstä tartuntatautiviranomaisten ja päivystävän tartuntatautilääkärin kanssa.

Ulkopaikkakuntalaiset eivät näytä olevan täysin tietoisia siitä, että maahan saapuessa on osallistuttava pakolliseen terveystarkastukseen, johon kuuluu koronavirustesti. Mikäli ei tällaiseen tarkastukseen halua niin on syytä pysyä kotimaassa ja välttää Ruotsiin menoa.

Todetuissa tapauksissa henkilöt ovat kieltäytyneet kaikesta yhteistyöstä mistä on seurauksena se, että rajanylitys ja maahan saapuminen viivästyy merkittävästi ja kaikista tapauksista joudutaan tekemään virka-apupyyntö poliisille.

Ajattelematon toiminta on tällä viikolla työllistänyt tartuntatautilääkäreitä runsaasti, mikä aiheuttaa sen, että käytetty aika on pois tartunnanjäljittämisestä. Ylimääräisiä resursseja tällaiseen toimintaan ei ole saatavissa.

Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirissä todetut koronatapaukset viikoittain 

Viikko 20: 4 tapausta

Viikko 21: 8 tapausta

Viikko 22 (kuluva viikko): 6 tapausta (3.6. klo 9.24 mennessä)

Kaiken kaikkiaan Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirin näytteenottopisteissä tehtyjen testien perusteella on todettu 699 tapausta. 

Infektioiden torjuntayksikkö