Torstai 31.12.2020

Lapin koronakatsaus julkaistaan arkipäivisin. Seuraava katsaus julkaistaan maanantaina 4.1.2021.

Täältä löydät kaikkien Lapin kuntien yhteystiedot koronanäytteenottoa varten 

Lapin viralliset ohjeet koronavirustartuntaa epäilevälle matkailijalle

Koronan kiihtymis- ja leviämisalueilta Lapin sairaanhoitopiirin alueelle suuntautuva kotimaanmatkailu

Täältä löydät lisää ohjeita ja voimassaolevat suositukset ja rajoitukset sairaanhoitopiirien alueilla

Lapin sairaanhoitopiiri

(ajantasaiset tiedot klo 12.02)

COVID-19-tilanne on valtakunnallisesti huonontunut. Valtaosa sairaanhoitopiireistä on siirtynyt joko leviämis- tai kiihtymisvaiheeseen. Lapin sairaanhoitopiirissä ollaan edelleen perusvaiheessa. Kaikkien Lapissa oleskelevien tulee hakeutua testattavaksi matalalla kynnyksellä, vähäistenkin infektioon liittyvien oireiden ilmaantuessa.

Kahden viikon ilmaantuvuusluku (viikot 51 ja 52) on 24,0/100 000 asukasta.  

Viime viikon osalta (viikko 52) ilmaantuvuusluku on 11,1/100 000 asukasta.   

Tässä yhteydessä ilmaantuvuuslukuun sisältyy myös ne tapaukset, joissa henkilön kotipaikkakunta on sairaanhoitopiirin ulkopuolella. Siitä syystä luku voi poiketa THL:n tilastoista, joissa mukaan ei lasketa ulkopaikkakuntalaisia.  

Koronaturvallista uutta vuotta toivottaa Lapin sairaanhoitopiirin infektioiden torjuntayksikkö!

Edellisen katsauksen jälkeen on Lapin sairaanhoitopiirissä todettu neljä uutta tapausta. Tapauksista kolme todettiin Rovaniemellä. Kaksi Rovaniemen tapauksista liittyy joulun ajan tartuntaketjuun, jossa alkuperäinen tartunta on peräisin sairaanhoitopiirin ulkopuolelta. Tartunnan saaneet ovat olleet valmiiksi karanteenissa. Kolmas Rovaniemen tapauksista on peräisin ulkomailta. Näiden lisäksi Kittilässä todettiin yksi tapaus, jossa on kyseessä ulkopaikkakuntalainen henkilö. Kuluneella viikolla on todettu yhteensä seitsemän koronavirustapausta.

Lapin sairaanhoitopiirin infektioiden torjuntayksikkö suosittelee viettämään uuttavuotta ydinperheen kesken. Muistetaan jäädä lievissäkin oireissa kotiin ja hakeutua testiin. Testitulosta odotellessa tulee pysyä kotona ja pidättäytyä ihmiskontakteista. Turvallisuusohjeita ei pidä unohtaa uudenvuoden juhlinnassakaan.

Koronatartunnat tapahtuvat, kun ollaan tiiviisti yhdessä. Infektioiden torjuntayksikkö toivoo, että ravintoloissa asiakkaiden lisäksi myös yritykset ottaisivat vastuuta turvallisuusohjeiden toteutumisesta.

Koronavirusrokotukset alkavat Lapin sairaanhoitopiirissä vuodenvaihteen jälkeen maanantaina 4.1.2021. Kriittisen sote-henkilökunnan rokotusten rinnalla pyritään Lapin kunnissa aloittamaan heti myös ympärivuorokautisten hoivayksiköiden henkilökunnan ja asiakkaiden rokotukset.

Infektioiden torjuntayksikön uudenvuoden tervehdys:

“Vuoden 2020 alkaessa ei ollut vielä tiedossa minkälainen tulevasta vuodesta kehittyy. Uusi koronaviruksen aiheuttama pandemia on aiheuttanut paljon haasteita ja huolta jokaiselle suomalaiselle. Pelko tulevaisuudesta on ollut läsnä meidän kaikkien elämässä. Kaikesta huolimatta Lapissa on kuitenkin pärjätty verrattain hyvin, eikä epidemia ole kunnolla päässyt leviämään pohjoisimpaan Suomeen. Toki emme täälläkään ole täysin välttyneet taudilta, mutta yksittäiset tilanteet on saatu kuitenkin haltuun. Jokainen ansaitsee kiitoksen siitä, että olemme saaneet pidettyä epidemian poissa Lapista. Olemme yhdessä taistelleet tautia vastaan. Jatketaan samaan malliin, jotta voimme pian viettää koronavapaata arkea. Alkava vuosi 2021 alkaa kirkkaammissa merkeissä, kun rokotukset tautia vastaan lähtevät laajasti liikkeelle heti vuodenvaihteen jälkeen. On syytä odottaa, että tuleva vuosi on kulunutta vuotta parempi. Koronaturvallista ja parempaa uutta vuotta 2021 Lapin sairaanhoitopiirin infektioiden torjuntayksikön puolesta!”   

–Infektioylilääkäri Markku Broas

Lapin sairaanhoitopiirissä todetut koronatapaukset viikoittain

Viikko 51: 15 tapausta

Viikko 52: 13 tapausta

Viikko 53 (kuluva viikko): 7 tapausta (31.12. klo 12.02 mennessä)

Kaiken kaikkiaan Lapin sairaanhoitopiirin näytteenottopisteissä tehtyjen testien perusteella on todettu 408 tapausta. Lukuun sisältyy myös ulkopaikkakuntalaiset henkilöt.

Infektioiden torjuntayksikkö

***

Länsi-Pohjan sairaanhoitopiiri

(ajantasaiset tiedot klo 12.04)

Koronavirustilanne on Länsi-Pohjan alueella edelleen kiihtymisvaiheessa.

Länsi-Pohjan sairaanhoitopiiri toivottaa koko Meri-Lapin alueelle parempaa vuotta 2021!

Länsi-Pohjassa on todettu edellisen katsauksen jälkeen viisi uutta koronavirustartuntaa. Valtaosa tartunnoista on Torniosta. Osa tartunnoista on karanteenien sisältä, mutta osassa tartunnanlähde on tuntematon. Altistuneiden jäljitys on käynnissä.

Tällä viikolla on ollut jo 18 uutta tapausta Länsi-Pohjassa. Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirin asukkaita kehotetaan noudattamaan tarkasti koronaturvallisuusohjeita uutta vuotta vastaanottaessaan. Vain siten epidemian paheneminen saadaan katkaistua.

Testiin pääsee Länsi-Pohjassa joka päivä pyhistä huolimatta

Koronavirusnäytteenotto toimii vuoden vaihteessa kaikkina päivinä. Pyhäpäivinä kaikki oireilevat Länsi-Pohjan asukkaat voivat hakeutua testiin varaamalla täältä ajan Tornion näytteenottopisteeseen, joka on avoinna seuraavasti:

  • pe 1.1 klo 9–12
  • la–su 2.1–3.1 klo 9–14
  • loppiaisena ke 6.1 klo 9–14 

Lisää tietoa näytteenotosta täällä

Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirissä todetut koronatapaukset viikoittain 

Viikko 51: 10 tapausta

Viikko 52: 14 tapausta

Viikko 53 (kuluva viikko): 18 tapausta (31.12. klo 12.04 mennessä)

Kaiken kaikkiaan Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirin näytteenottopisteissä tehtyjen testien perusteella on todettu 363 tapausta. 

Infektioiden torjuntayksikkö