Torstai 4.3.2021

Lapin koronakatsaus julkaistaan arkipäivisin.
Kaikkien Lapissa oleskelevien tulee hakeutua testattavaksi matalalla kynnyksellä, vähäistenkin infektioon liittyvien oireiden ilmaantuessa.

Ajankohtaisia linkkejä:

Kaikkien Lapin kuntien yhteystiedot koronanäytteenottoa varten 

Lapin viralliset ohjeet koronavirustartuntaa epäilevälle matkailijalle

THL: Matkustaminen ja koronaviruspandemia

Koronan kiihtymis- ja leviämisalueilta Lapin sairaanhoitopiirin alueelle suuntautuva kotimaanmatkailu

Täältä löydät lisää ohjeita ja voimassaolevat suositukset ja rajoitukset sairaanhoitopiirien alueilla

THL: Täältä voit seurata COVID-19-rokotusten edistymistä

Lapin sairaanhoitopiiri

(ajantasaiset tiedot klo 12.00)

COVID-19-tilanne on valtakunnallisesti huonontunut. Valtaosa sairaanhoitopiireistä on siirtynyt joko leviämis- tai kiihtymisvaiheeseen. Lapin sairaanhoitopiirissä ollaan epidemian kiihtymisvaiheessa.

Kahden viikon ilmaantuvuusluku (viikot 7 ja 8) on 79,6/100 000 asukasta.  

Yhden viikon ilmaantuvuusluku, viikon 8 osalta on 35,1/100 000 asukasta.   

Tässä yhteydessä ilmaantuvuuslukuun sisältyy myös ne tapaukset, joissa henkilön kotipaikkakunta on sairaanhoitopiirin ulkopuolella. Siitä syystä luku voi poiketa THL:n tilastoista, joissa mukaan ei lasketa ulkopaikkakuntalaisia. 

Kaikki kuluvan viikon tartunnat liittyvät joko matkailuun tai tartunta on saatu sairaanhoitopiirin ulkopuolelta – hiihtolomareissuilla tärkeää välttää suuren esiintyvyyden alueita

Edellisen katsauksen jälkeen on todettu viisi uutta tapausta. Kolme todettiin Rovaniemellä ja niistä yksi on saatu Lapin sairaanhoitopiirin ulkopuolelta, yksi liittyy Pyhätunturin tartuntaketjuun ja yksi on karanteenissa jo olevan tartunta. Pelkosenniemellä todettiin Pyhätunturiin liittyvä tartunta ja Kittilässä todettiin tartunta jo karanteenissa olevalla henkilöllä.

Kuluvalla viikolla Lapin sairaanhoitopiirin alueella on todettu yhteensä 19 tartuntaa. Ne kaikki liittyvät joko matkailuun tai vaihtoehtoisesti tartunta on saatu sairaanhoitopiirin ulkopuolelta.

Lapissa hiihtolomat alkavat lähipäivinä. Matkailua alueille, jossa taudin esiintyvyys on suurta, kehotetaan välttämään. Matkustaessa on tärkeää, että liikutaan oman perheen tai ryhmän kanssa ja minimoidaan kontaktit muihin.

Lapin sairaanhoitopiirin alueella on voimassa suositus, jonka mukaan yli 6 hengen yksityisiä kokoontumisia tai tilaisuuksia ei tule järjestää. Lisäksi alueella on kielletty julkisten tilaisuuksien tai kokoontumisten järjestäminen, johon osallistuu yli 6 henkilöä. Alueella voimassa olevien turvallisuusohjeiden noudattaminen on erittäin tärkeää. Esimerkiksi sisätiloissa tulee käyttää kasvomaskia. Toimintaohjeita noudattamalla voidaan estää epidemian leviäminen ihmisten keskuudessa.

Lapin sairaanhoitopiirin alueella koronatestiin pääsee helposti ja kaikki kunnat tarjoavat ilmaisen testauksen kaikille kunnan alueella oleskeleville. Testejä on tehty sairaanhoitopiirin alueella paljon, viime viikolla testejä tehtiin yhteensä 6524 kappaletta. Niistä 85 prosenttia oli pika-antigeenitestejä, joissa tulos saadaan muutaman tunnin kuluessa testin tekemisestä.

Rokotukset etenevät hyvin – rokotetoimitukset lisääntyvät huhtikuussa

Lapin sairaanhoitopiirissä koronarokotukset ovat edenneet hyvin. Tällä hetkellä 10,7 prosenttia alueen väestöstä on saanut rokotteen ensimmäisen annoksen. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen mukaan rokotetoimitukset Suomeen ovat selkeästi nousemassa.

THL:n toimitusennusteiden mukaan maaliskuun loppuun mennessä arviolta 1,4 miljoonaa rokoteannosta on toimitettu Suomeen. Seuraavan kolmen kuukauden aikana, huhtikuusta kesäkuuhun, rokotteita saadaan arviolta 3,5–5,5 miljoonaa annosta.

Mahdollisia altistumisia koronavirukselle Levillä

  • Kittilässä Levillä Bar Ihkussa keskiviikkona 24. helmikuuta kello 20.30–21.30
  • Kittilässä Levillä Levi Hotel Spa -hotellin aamiaisella lauantaina 27. helmikuuta kello 9–9.30

Kyseisissä paikoissa mainittuna aikoina vierailleiden tulee hakeutua testattavaksi vähäistenkin infektioon viittaavien oireiden ilmaantuessa.

Lapin sairaanhoitopiirissä todetut koronatapaukset viikoittain

Viikko 7: 52 tapausta

Viikko 8: 41 tapausta

Viikko 9 (kuluva viikko): 19 tapausta (4.3. klo 12.00 mennessä)

Kaiken kaikkiaan Lapin sairaanhoitopiirin näytteenottopisteissä tehtyjen testien perusteella on todettu 649 tapausta. Lukuun sisältyy myös ulkopaikkakuntalaiset henkilöt.

Infektioiden torjuntayksikkö

***

Länsi-Pohjan sairaanhoitopiiri

(ajantasaiset tiedot klo 13.02)

Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirissä ollaan epidemian kiihtymisvaiheessa.

Yksi uusi tapaus Länsi-Pohjassa

Edellisen katsauksen jälkeen on todettu yksi uusi tartunta. Se todettiin ulkopaikkakuntalaisella henkilöllä.

Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirissä todetut koronatapaukset viikoittain 

Viikko 7: 12 tapausta

Viikko 8: 9 tapausta

Viikko 9 (kuluva viikko): 3 tapausta (4.3. klo 11.04 mennessä)

Kaiken kaikkiaan Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirin näytteenottopisteissä tehtyjen testien perusteella on todettu 528 tapausta. 

Infektioiden torjuntayksikkö