Torstai 5.8.2021

Lapin koronakatsaus julkaistaan arkipäivisin.
Kaikkien Lapissa oleskelevien tulee hakeutua testattavaksi matalalla kynnyksellä, vähäistenkin infektioon liittyvien oireiden ilmaantuessa.

Ajankohtaisia linkkejä:

Lapin viralliset ohjeet koronavirustartuntaa epäilevälle matkailijalle

THL: Matkustaminen ja koronaviruspandemia

Lisää ohjeita sekä voimassaolevat suositukset ja rajoitukset sairaanhoitopiirien alueilla

THL: COVID-19-rokotusten edistyminen

Lapin sairaanhoitopiiri

(ajantasaiset tiedot klo 16.42)

Lapin sairaanhoitopiiri on epidemian perustasolla.

Kahden viikon ilmaantuvuusluku (19.7.–1.8.) on 68,5/100 000 asukasta.
Yhden viikon ilmaantuvuusluku (26.7.–1.8.) on 33,4/100 000 asukasta.

Tässä yhteydessä ilmaantuvuuslukuun sisältyy myös ne tapaukset, joissa henkilön kotipaikkakunta on sairaanhoitopiirin ulkopuolella. Siitä syystä luku voi poiketa THL:n tilastoista, joissa mukaan ei lasketa ulkopaikkakuntalaisia. 

Marjanpoimijoilla todettu 31 uutta tartuntaa – yli puolet vielä testaamatta

Edellisen katsauksen jälkeen on todettu 39 uutta tartuntaa. Niistä 31 on todettu thaimaalaisilla marjanpoimijoilla. Lapin sairaanhoitopiiri testaa yhteensä 250 alueelle saapunutta marjanpoimijaa. Tällä hetkellä testattuja on 110 ja heistä 40 on paljastunut koronapositiiviseksi.  

Rovaniemellä todettiin viisi tartuntaa paikallisilla henkilöillä. Tartunnoista kolme on saatu alueen ulkopuolelta, yksi liittyy Kittilän Koivukotiin ja yhden alkuperä on vielä selvityksessä.  

Lisäksi Savukoskella, Inarissa ja Kittilässä todettiin kussakin yksi tartunta. Kittilän tartunta lukeutuu edellisen viikon tartuntamäärän, joka on nyt 40. Kuluvalla viikolla tartuntoja on todettu yhteensä 60.

Lapin sairaanhoitopiirissä todetut koronatapaukset viikoittain

Viikko 29: 41 tapausta

Viikko 30 : 40 tapausta (korjattu 5.8.)

Viikko 31 (kuluva viikko): 60 tapausta (5.8. klo 16.42 mennessä)

Kaiken kaikkiaan Lapin sairaanhoitopiirin näytteenottopisteissä tehtyjen testien perusteella on todettu 1023 tapausta. Lukuun sisältyy myös ulkopaikkakuntalaiset henkilöt.

Infektioiden torjuntayksikkö

***

Länsi-Pohjan sairaanhoitopiiri

(ajantasaiset tiedot klo 15.22)

Länsi-Pohjan sairaanhoitopiiri on epidemian perustasolla.

Alueella useita joukkoaltistuksia – tartunnanjäljitys ylikuormittunut

Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirissä on eilisen jälkeen todettu yhdeksän uutta koronavirustapausta. Näihin tapauksiin liittyy useita joukkoaltistuksia, joiden selvittely on kesken.

Myös tartunnanjäljitys alueen kunnissa on tällä hetkellä tilanteesta ylikuormittunut. Tieto koronavirusaltistuksesta saatetaan kuitenkin asianosaisille mahdollisimman pian. Tartuntatautiviranomaisen soittoa voi nyt joutua kuitenkin odottamaan tavanomaista pitempään eli 1-2 vuorokautta.

Uusien tapausten jäljitys on kesken. Jo alustavissa selvittelyissä on eilisen jälkeen tullut tietoon useita joukkoaltistumisia. Joukkoaltistuminen on kyseessä silloin, kun yli 10 henkeä altistuu koronavirustartunnalle.

Kaksi kertaa rokotteen saaneita ei pääsääntöisesti aseteta karanteeniin altistustilanteissa.

Viikonlopun festivaaleilla suositellaan kasvomaskin käyttöä

Viikonlopun festivaalin lähestyessä osallistujien on syytä tarkkaan huolehtia koronaturvallisuudesta tapahtumiin osallistuessaan. Järjestäjien tarjoamat kasvomaskit suositellaan otettavaksi laajasti käyttöön ja näitä suositellaan käytettävän myös ulkotiloissa.

Länsi-Pohjan epidemiatilanne on ollut perustasolla ja yksi Suomen rauhallisimpia. Aiempien korona-aaltojen kokemusten perusteella kaikki aktiiviset koronaturvatoimet ovat alueellamme edelleen tarpeen, jotta voimme välttää epidemian lehahtamisen alueella. Nyt todettujen tartuntojen joukkoaltistumiset ovat tästä selkeä ja vahvin mahdollinen varoitusmerkki.

Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirissä todetut koronatapaukset viikoittain

Viikko 29: 25 tapausta

Viikko 30: 10 tapausta

Viikko 31 (kuluva viikko): 17 tapausta (5.8. klo 15.22 mennessä)

Kaiken kaikkiaan Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirin näytteenottopisteissä tehtyjen testien perusteella on todettu 794 tapausta

Infektioiden torjuntayksikkö