Torstai 6.5.2021

Lapin koronakatsaus julkaistaan arkipäivisin.
Kaikkien Lapissa oleskelevien tulee hakeutua testattavaksi matalalla kynnyksellä, vähäistenkin infektioon liittyvien oireiden ilmaantuessa.

Ajankohtaisia linkkejä:

Kysy koronarokotuksista! THL:n asiantuntijat vastaavat kansalaisten kysymyksiin yleisötilaisuudessa tiistaina 11.5. kello 17.30–18.30

Lapin viralliset ohjeet koronavirustartuntaa epäilevälle matkailijalle

THL: Matkustaminen ja koronaviruspandemia

Lisää ohjeita sekä voimassaolevat suositukset ja rajoitukset sairaanhoitopiirien alueilla

THL: COVID-19-rokotusten edistyminen

Lapin sairaanhoitopiiri

(ajantasaiset tiedot klo 12.50)

Lapin sairaanhoitopiiri on epidemian perustasolla. Uusien Covid-19-tapausten määrä on kääntynyt maaliskuun puolenvälin jälkeen selvästi laskuun ja Suomessa epidemia on toistaiseksi rauhoittumassa. Annetut suositukset ja rajoitukset sekä niiden huolellinen noudattaminen ovat kääntäneet epidemian kehittymisen suunnan. Kevään edetessä myös rokotusten eteneminen ja kausivaihtelu alkavat tukea epidemiatilanteen kohenemista.  

Kahden viikon ilmaantuvuusluku (19.4.–2.5.) on 18,0/100 000 asukasta.
Yhden viikon ilmaantuvuusluku (26.4.–2.5.) on 14,5/100 000 asukasta.

Tässä yhteydessä ilmaantuvuuslukuun sisältyy myös ne tapaukset, joissa henkilön kotipaikkakunta on sairaanhoitopiirin ulkopuolella. Siitä syystä luku voi poiketa THL:n tilastoista, joissa mukaan ei lasketa ulkopaikkakuntalaisia. 

Korjaus uutisointiin Suomen ensimmäisestä oireettomien henkilöiden koronaseulonnasta: ei suinkaan ensimmäinen laatuaan – Lapin sairaanhoitopiirillä hyvin pitkä kokemus vastaavanlaisesta joukkoseulonnasta

Edellisen katsauksen jälkeen ei ole todettu yhtään uutta tartuntaa.

Tänään on uutisoitu Turun Varissuolla järjestettävästä Suomen ensimmäisestä pikatesteillä tehtävästä oireettomien henkilöiden koronaseulonnasta. Kyseessä ei kuitenkaan ole Suomen ensimmäinen laatuaan, vaan Lapin sairaanhoitopiirissä vastaavanlaisia oireettomien henkilöiden joukkotestauksia on järjestetty jo viime vuoden marraskuusta lähtien. Kokemukset tämäntyyppisistä joukkoseulonnoista ovat olleet erittäin hyviä.

Sairaanhoitopiiri on tehnyt oireettomien henkilöiden joukkoseulontaa mm. erilaisissa urheilukilpailuissa, yhteisöissä sekä väestöryhmissä. Esimerkiksi Rovaniemen MM-rallissa ja Levin maailmancupissa kaikki suomalaiset sekä ulkomaalaiset osallistujat testattiin oireettoman viruskantajuuden varalta. Testausta on tehty myös esimerkiksi asiakaspalvelutyössä olevien työyhteisöissä.

Testauksissa on käytetty pika-antigeenitestejä. Pika-antigeenitestin etu perinteiseen PCR-testiin verrattuna on tuloksen saamisen nopeus ja lisäksi PCR-testi voi näyttäytyä positiivisena vielä pitkään sen jälkeen, kun henkilö on sairastanut taudin, eikä siten ole todellisuudessa enää tartuttava.

Lapin sairaanhoitopiirissä todetut koronatapaukset viikoittain

Viikko 16: 4 tapausta

Viikko 17: 17 tapausta

Viikko 18 (kuluva viikko): 4 tapausta (6.5. klo 12.50 mennessä)

Kaiken kaikkiaan Lapin sairaanhoitopiirin näytteenottopisteissä tehtyjen testien perusteella on todettu 782 tapausta. Lukuun sisältyy myös ulkopaikkakuntalaiset henkilöt.

Infektioiden torjuntayksikkö

***

Länsi-Pohjan sairaanhoitopiiri

(ajantasaiset tiedot klo 9.54)

Länsi-Pohjan sairaanhoitopiiri on epidemian kiihtymisvaiheessa.

Länsi-Pohjassa ei uusia tartuntoja

Edellisen katsauksen jälkeen ei ole todettu yhtään uutta tartuntaa.

Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirissä todetut koronatapaukset viikoittain 

Viikko 16: 29 tapausta

Viikko 17: 21 tapausta

Viikko 18 (kuluva viikko): 7 tapausta (6.5. klo 9.54 mennessä)

Kaiken kaikkiaan Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirin näytteenottopisteissä tehtyjen testien perusteella on todettu 664 tapausta. 

Infektioiden torjuntayksikkö