Torstai 7.1.2021

Lapin koronakatsaus julkaistaan arkipäivisin.

Täältä löydät kaikkien Lapin kuntien yhteystiedot koronanäytteenottoa varten 

Lapin viralliset ohjeet koronavirustartuntaa epäilevälle matkailijalle

Koronan kiihtymis- ja leviämisalueilta Lapin sairaanhoitopiirin alueelle suuntautuva kotimaanmatkailu

Täältä löydät lisää ohjeita ja voimassaolevat suositukset ja rajoitukset sairaanhoitopiirien alueilla

Lapin sairaanhoitopiiri

(ajantasaiset tiedot klo 15.21)

COVID-19-tilanne on valtakunnallisesti huonontunut. Valtaosa sairaanhoitopiireistä on siirtynyt joko leviämis- tai kiihtymisvaiheeseen. Lapin sairaanhoitopiirissä ollaan edelleen perusvaiheessa. Kaikkien Lapissa oleskelevien tulee hakeutua testattavaksi matalalla kynnyksellä, vähäistenkin infektioon liittyvien oireiden ilmaantuessa.

Kahden viikon ilmaantuvuusluku (viikot 52 ja 53) on 24,8/100 000 asukasta.  

Viime viikon osalta (viikko 53) ilmaantuvuusluku on 13,7/100 000 asukasta.   

Tässä yhteydessä ilmaantuvuuslukuun sisältyy myös ne tapaukset, joissa henkilön kotipaikkakunta on sairaanhoitopiirin ulkopuolella. Siitä syystä luku voi poiketa THL:n tilastoista, joissa mukaan ei lasketa ulkopaikkakuntalaisia. 

Koronatestiin on hakeuduttu viimeisen kahden viikon aikana vähemmän verrattuna aiempaan – testattavaksi tulee edelleen hakeutua erityisen herkästi

Edellisen katsauksen jälkeen on todettu seitsemän uutta koronavirustartuntaa. Tapauksista neljä todettiin Rovaniemellä. Niistä kolme on karanteenissa jo olleiden lähipiiritartuntoja ja yhden tartunnan alkuperä on sairaanhoitopiirin ulkopuolelta. Sodankylässä todettiin yksi tartunta ja kyseessä on ulkopaikkakuntalainen henkilö.

Kittilässä Levillä todettiin kaksi tartuntaa ja molemmat tartunnan saaneet ovat ulkopaikkakuntalaisia. Levillä on todettu yhteensä yhdeksän koronavirustapausta joulun ja uudenvuoden aikana. Näistä seitsemän on todettu Levillä ja kaksi on todettu henkilöiden palattua kotipaikkakunnilleen. Altistuneet on pääsääntöisesti tavoitettu ja asetettu karanteeniin. 

Viikolla 53 Lapin sairaanhoitopiirissä tehtiin yhteensä 1637 koronavirustestiä. Tehdyistä testeistä yli puolet, 968 kappaletta oli pika-antigeenitestejä. Positiivisten osuus tehdyistä testeistä oli 0,98 %. Testien määrä on viikoilla 52 ja 53 aiempaan verrattuna selkeästi matalampaa. Erityisesti Rovaniemellä testejä tehtiin vähemmän. Jotta voimme löytää tartunnat ja estää jatkotartuntojen syntymisen, on erityisen tärkeää hakeutua testiin lievissäkin oireissa. Myös turvallisuusohjeita tulee noudattaa tarkasti. Tartuntoja voidaan ehkäistä käyttämällä käsidesiä ja käyttämällä maskia tilanteissa, joissa turvavälejä ei voida noudattaa.

Rokotukset ovat käynnissä Lapin sairaanhoitopiirissä

Tällä hetkellä on rokotettu n. 250 Lapin sairaanhoitopiirillä työskentelevää akuutteja infektiopotilaita hoitavaa henkilöä. Lisäksi Sallassa ja Posiolla on rokotettu vajaa 100 henkilöä, joihin lukeutuu terveyskeskusten akuutteja infektiopotilaita hoitavia henkilöitä sekä ympärivuotisten hoivayksiköiden asukkaita ja henkilökuntaa.

Tavoitteena on, että viikon 4 loppuun mennessä ensimmäinen rokotuskierros on saatu tehtyä sosiaali- ja terveydenhuollon akuutteja infektiopotilaita hoitavalle ja tutkivalle henkilökunnalle sekä ympärivuotisten hoivayksiköiden henkilökunnalle ja asukkaille.  

Altistumisia koronavirukselle on voinut tapahtua seuraavasti:

  • Perjantaina 1.1. Rovaniemellä Glass Resort ravintolassa klo 9–10
  • Lauantaina 2.1. Inarin Saariselällä ravintola Pirkon Pirtissä klo 19–21
  • Sunnuntaina 3.1. Inarin Saariselältä Ivalon lentokentälle klo 8.25 lähteneessä linja-autossa
  • Maanantaina 4.1. Eskelisen Lapin Linjojen vuorolla Rovaniemeltä Sodankylään klo 11.45–13.20

    Mikäli olet voinut altistua, hakeudu testiin pientenkin koronavirustartuntaan viittaavien oireiden ilmaantuessa.

Lapin sairaanhoitopiirissä todetut koronatapaukset viikoittain

Viikko 52: 13 tapausta

Viikko 53: 16 tapausta

Viikko 1 (kuluva viikko): 11 tapausta (7.1. klo 15.21 mennessä)

Kaiken kaikkiaan Lapin sairaanhoitopiirin näytteenottopisteissä tehtyjen testien perusteella on todettu 428 tapausta. Lukuun sisältyy myös ulkopaikkakuntalaiset henkilöt.

Infektioiden torjuntayksikkö

***

Länsi-Pohjan sairaanhoitopiiri

(ajantasaiset tiedot klo 10.35)

Koronavirustilanne on Länsi-Pohjan alueella edelleen kiihtymisvaiheessa.

Länsi-Pohjassa kehotetaan vähentämään sosiaalisia kontakteja – välttämättömissä kontakteissa suositellaan käytettävän kasvomaskia ja huolehdittavan turvaväleistä

Edellisen katsauksen jälkeen on todettu seitsemän uutta koronavirustapausta. Tartuntaketjujen selvittäminen ja tartunnanjäljitys on käynnissä. Uusissa tapauksissa tartunnat on saatu pääasiassa perhealtistuksista sekä kyläilyjen tai vierailujen yhteydessä.

Haaparannalla koronavirustilanne on heikentynyt nopeasti. Rajayhteisöön kuuluvien kehotetaan huomioivan tämän ja käyttämään kaikissa kontakteissa kasvomaskia ja huolehtimaan turvaväleistä.

Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirin asukkaita kehotetaan vähentämään sosiaalisia kontakteja.

Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirissä todetut koronatapaukset viikoittain 

Viikko 52: 14 tapausta

Viikko 53: 25 tapausta

Viikko 1 (kuluva viikko): 9 tapausta (7.1. klo 10.35 mennessä)

Kaiken kaikkiaan Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirin näytteenottopisteissä tehtyjen testien perusteella on todettu 379 tapausta. 

Infektioiden torjuntayksikkö