Lisätty 10.11.2021.

Länsi-Pohjassa voimassa olevat koronasuositukset ja -rajoitukset

Päivitetty: 10.11.2021

Koronavirustilanne on Länsi-Pohjan alueella leviämisvaiheessa.

Koko Länsi-Pohjan alueella otetaan käyttöön laaja etätyösuositus sekä laaja kasvomaskin käyttösuositus. Kasvomaskin käyttöä suositellaan lähikontakteissa työpaikoilla ja oppilaitoksissa yläkoulusta alkaen. Erityisen tärkeää suojautuminen on puutteellisen rokotussuojan omaaville henkilöille.

Töihin tai kouluun ei mennä sairaana, vaan lievissäkin flunssaoireissa tulee välttää kontakteja toisiin ihmisiin ja hakeutua koronatestiin.

Koululaisten karanteenikäytäntöjä muutetaan. Tavoitteena on turvata lasten ja nuorten mahdollisimman häiriötön koulunkäynti. Jatkossa pääpaino altistustilanteissa on ala- ja yläkoululaisten vapaa-ajan kontaktien kartoituksessa. Kokonaisten luokkien karanteeneja pyritään välttämään ja huomio kiinnitetään vain korkean riskin tilanteisiin tartuntatautilääkärin tekemän harkinnan mukaan. Muutos ei koske aiemmin alkaneita karanteeneja.

Alueellinen pandemiatyöryhmä suosittelee kuntia rajoittamaan yleisiin kokouksiin ja yleisötilaisuuksiin osallistumista. Kunnat päättävät varsinaisista kokoontumisrajoituksista, ja ne tulevat voimaan, kun ne on käsitelty kuntien päätöksenteossa.

Turvallista koronarokotetta suositellaan kaikille yli 12-vuotiaille. Rokote ei estä kokonaan tartunnan saamista, mutta suojaa erittäin tehokkaasti vakavalta sairastumiselta.

Vierailujen rajoittaminen sosiaali- ja terveydenhuollon toimintayksiköissä ja niihin rinnastettavissa toimipisteissä. Vierailuista on sovittava toimintayksikön kanssa. Vierailijoiden on oltava oireettomia. Vierailulla käytetään kasvomaskia. Myös käsihygieniasta ja turvaväleistä tulee huolehtia. Toimintayksiköt vastaavat vierailujen turvallisesta suunnittelusta ja toteuttamisesta. Näihin saa tarvittaessa neuvoja ja tukea Länsi-Pohjan keskussairaalan infektiontorjuntayksikön hygieniahoitajilta.

Lapin alueen matkailu- ja ravintola-alan terveysturvallisuusohjeet voit lukea koronaturvallinenlappi.fi-sivustolta.

Matkailussa suositellaan huomioimaan kohdealueen epidemiatilanne.  Ohjeet rajanylitykseen on esitetty Rajavartiolaitoksen verkkosivuilla

Ennaltaehkäisy: Oireisena pysy kotona, tee Omaolo-testi ja mene tarvittaessa koronavirustestiin. Huolehdi aina käsihygieniasta ja turvaväleistä. Lataa koronavilkku. Vältä ylimääräisiä lähikontakteja.

Muiden sairauksien hoito: Huolehdi olemassa olevan sairautesi hoidosta ja hakeudu tutkimuksiin ja hoitoon pitkäkestoisten oireiden kanssa.