Lisätty 02.03.2022.

Länsi-Pohjassa voimassa olevat koronasuositukset ja -rajoitukset

Päivitetty: 2.3.2022

Ajankohtaista tietoa koronaviruksesta ja rajoituksista voit lukea valtioneuvoston verkkosivuilta.

Lapin maakunnan alueella on 1.3.-31.3.2022 voimassa Lapin aluehallintoviraston päätös, joka mahdollistaa yleisötilaisuuksien ja yleisten kokousten järjestämisen, jos toimija on järjestänyt toimintansa tiloissa siten, että lähikontaktin aiheuttamaa tartunnan riskiä voidaan ehkäistä.

Koko Länsi-Pohjan alueella on voimassa laaja etätyösuositus sekä laaja kasvomaskin käyttösuositus. Valtakunnallisesti koronarajoituksia on alettu jo purkamaan, mutta Länsi-Pohjan alueella etätyösuositusta on päätetty jatkaa maaliskuun 2022 loppuun. Kasvomaskin käyttöä suositellaan lähikontakteissa työpaikoilla ja oppilaitoksissa yläkoulusta alkaen. Erityisen tärkeää suojautuminen on puutteellisen rokotussuojan omaaville henkilöille.

Töihin tai kouluun ei mennä sairaana, vaan lievissäkin flunssaoireissa tulee välttää kontakteja toisiin ihmisiin ja hakeutua koronatestiin.

Turvallista koronarokotetta suositellaan kaikille yli 12-vuotiaille. Rokote ei estä kokonaan tartunnan saamista, mutta suojaa erittäin tehokkaasti vakavalta sairastumiselta.

Vierailujen rajoittaminen sosiaali- ja terveydenhuollon toimintayksiköissä ja niihin rinnastettavissa toimipisteissä. Vierailuista on sovittava toimintayksikön kanssa. Vierailijoiden on oltava oireettomia. Vierailulla käytetään kasvomaskia. Myös käsihygieniasta ja turvaväleistä tulee huolehtia. Toimintayksiköt vastaavat vierailujen turvallisesta suunnittelusta ja toteuttamisesta. Näihin saa tarvittaessa neuvoja ja tukea Länsi-Pohjan keskussairaalan infektiontorjuntayksikön hygieniahoitajilta.

Lapin alueen matkailu- ja ravintola-alan terveysturvallisuusohjeet voit lukea koronaturvallinenlappi.fi-sivustolta.

Matkailussa suositellaan huomioimaan kohdealueen epidemiatilanne.  Ohjeet rajanylitykseen on esitetty Rajavartiolaitoksen verkkosivuilla

Ennaltaehkäisy: Oireisena pysy kotona, tee Omaolo-testi ja mene tarvittaessa koronavirustestiin. Huolehdi aina käsihygieniasta ja turvaväleistä. Lataa koronavilkku. Vältä ylimääräisiä lähikontakteja.

Muiden sairauksien hoito: Huolehdi olemassa olevan sairautesi hoidosta ja hakeudu tutkimuksiin ja hoitoon pitkäkestoisten oireiden kanssa.