Lisätty 15.06.2021.

LSHP: Suositus kirurgisen suu-nenäsuojaimen käytöstä, testauksesta sekä etätyöstä

Suositus kirurgisen suu-nenäsuojaimen käytöstä, testauksesta sekä etätyöstä Lapin sairaanhoitopiirin alueella

Lapin sairaanhoitopiirin koronakoordinaatioryhmä suosittelee edelleen kasvomaskin käyttöä kaikissa julkisissa sisätiloissa ja kulkuneuvoissa, joissa ei voida pitää turvaväliä, kuten esimerkiksi kaupoissa ja kauppakeskuksissa. Lapin sairaanhoitopiirin alueella tartuntariskit liittyvät erityisesti henkilöihin, jotka ovat saapuneet kiihtymis- tai leviämisalueelta enintään 14 vrk:n sisällä saapumisesta. Näille henkilöille suositellaan, että he saapuessaan sairaanhoitopiirin alueelle välttävät tilaisuuksia, joissa kokoontuu paljon ihmisiä. Näin voidaan estää mahdolliset joukkoaltistumiset.

Testeissä käynti on edelleen tärkeää lievissäkin oireissa. Kiihtymis- ja leviämisalueilta saapuvat voivat poissulkea mahdollista tartuntaa tulo- ja kolmannen päivän testeillä. 

Asiakaspalvelutehtävissä toimimille työntekijöille suositellaan edelleen käyttämään kasvomaskia asiakastilanteissa. Muutoin työpaikoilla suositellaan kasvomaskin käyttöä henkilöille, jotka ovat saapuneet kiihtymis- ja leviämisalueelta. Kasvomaskin käyttö on tällöin suositeltavaa enintään 14 vrk:n ajan saapumisesta.

Sosiaali- ja terveydenhuollon asiakas- ja potilasyksiköissä koko henkilökunnan tulee edelleen käyttää kirurgista suu-nenäsuojusta hoitaessaan asiakkaita ja potilaita. Sosiaali- ja terveydenhuollon henkilöstön tulee lisäksi edelleen käyttää suu-nenäsuojainta työkokouksissa tms. tapahtumissa, joissa ei voida turvavälejä pitää.

Sosiaali- ja terveydenhuollon yksiköissä vierailtaessa suositellaan vierailijan ja potilaan/asiakkaan käyttävän kirurgista suu-nenäsuojusta, mikäli turvaväliä ei voida pitää. Muutoin voidaan vierailla normaalin tapaan ja esim. yhteiset kahvi- tms. tapahtumat ovat mahdollisia, kun huolehditaan turvaväleistä.

Etätyösuositukselle ei ole enää epidemiologisia perusteita Lapin sairaanhoitopiirin sisällä

Markku Broas                                                                                    Matias Ahlsved

Infektioylilääkäri                                                                                Hygieniahoitaja