Lisätty 26.11.2020.

Ohjeet matkailijalle, joka epäilee koronavirustartuntaa

In English

Jos saat hengitystieinfektion oireita ja epäilet koronatartuntaa

 1. Varaa aika koronatestiin, jos sinulla on lieviäkin hengitystieinfektion tai muita koronavirustartunnan oireita. Oireita voivat olla kuume, yskä, kurkkukipu, hengenahdistus, lihaskivut, väsymys, nuha, pahoinvointi tai ripuli. Joskus oireena voi olla myös haju- tai makuaistin puutos.

 2. Ohjeet Lapin kuntien koronatestin ajanvaraukseen löytyvät:
  https://koronaturvallinenlappi.fi/yhteystiedot/

 3. Terveydenhuollon ammattilainen arvioi oireesi ja ohjaa tarvittaessa testiin. Älä lähde sairaalaan tai terveyskeskukseen ennen kuin olet ollut yhteydessä koronatestin ajanvaraukseen. Jos yleisvointisi on heikentynyt tai sinulla on voimakasta hengenahdistusta, soita hätänumero 112:teen.

 4. Pysy majapaikassasi/huoneessasi ja vältä kaikkia ulkopuolisia kontakteja ennen koronatestiin menoa.
  Käytä maskia, jos sinulla on välttämätön syy poistua majapaikastasi/huoneestasi.

 5. Koronatestiin mennessä ja sieltä tullessa käytä kasvomaskia koko ajan ja vältä lähikontakteja ihmisiin.

 6. Vältä julkisen liikenteen käyttämistä, käytä koronatestiin mennessä taksia.

 7. Mene testissä käynnin jälkeen suoraan takaisin majapaikkaasi. Käytä kasvomaskia, kunnes olet takaisin omassa huoneessasi.

 8. Koronatestin jälkeen odota tuloksia omaehtoisessa karanteenissa pysyen majapaikassa ja välttäen ulkopuolisia lähikontakteja. Ulos voi mennä, jos et mene muiden ihmisten lähelle. Esimerkiksi kauppaan tai ravintolaan sen sijaan ei saa mennä, koska näissä paikoissa lähikontaktia on vaikea välttää. Muista kuitenkin aina riittävä turvaväli ja käytä kasvomaskia.

 9. Pyydä tarvittaessa puhelimitse apua majapaikaltasi esim. ruokailujen järjestämisessä.

 10. Sinuun ollaan yhteydessä koronatuloksista.

  – Positiivinen tulos: Jos sinulla todetaan koronavirustauti, pysy eristyksessä niin kauan kuin tartuntataudeista vastaava lääkäri on määrännyt. Noudata ohjeita, jotta et tartuta tautia eteenpäin. Saat lisäohjeita sinuun yhteydessä olleelta terveydenhuollon ammattilaiselta.

  – Negatiivinen tulos: Jos testi on negatiivinen ja testi on otettu oireiden vuoksi, eikä oireita ole enää testituloksen valmistuessa tai ne ovat selvästi vähentyneet, voi palata normaaliin arkeen. Jos oireita tulee uudelleen ja/tai oireet pitkittyvät, tulee herkästi hakeutua uudelleen testiin.


  Lisätietoa: https://thl.fi/fi/web/infektiotaudit-ja-rokotukset/ajankohtaista/ajankohtaistakoronaviruksesta-
  covid-19/oireet-ja-hoito-koronavirus/koronavirustestit


  Ajankohtaista tietoa ja toimintaohjeita koronaviruksesta: https://thl.fi/fi/web/infektiotaudit-jarokotukset/
  ajankohtaista/ajankohtaista-koronaviruksesta-covid-19


  Koronaturvallinenlappi.fi on Lapin sairaanhoitopiirin, Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirin ja House of Laplandin toteuttama sivusto jolla jaetaan tietoa alueen koronatilanteesta ja siihen liittyvistä asioista.