Lisätty 02.03.2021.

Voimassa olevat koronasuositukset ja -rajoitukset Lapin sairaanhoitopiirin alueella

Päivitetty: 1.3.2021

Tilannekuva

Lapin sairaanhoitopiirin alueella on siirrytty koronaepidemian perustasosta kiihtymisvaiheeseen. Sairaanhoitopiirin alueella koronatautitapausten määrä on selkeästi lisääntynyt ja taudin ilmaantumisluku noussut viimeisten kahden viikon aikana.

Katso ajankohtaiset ja päiväkohtaiset uutiset etusivulta.

Yleisohjeet

Älä lähde sairaana julkisiin paikkoihin. Jos sinulla on lieviä koronavirukseen viittaavia oireita, hakeudu koronatestiin (yskä, kurkkukipu, nuha, kuume, haju- makuaistin muutokset, ripuli). Käytä kasvomaskia siirtyessäsi testiin ja pysy kotona testituloksen saakka. Mahdollisen positiivisen tuloksen saatuasi sinulle annetaan hoitoa ja liikkumista koskevat ohjeet.

Huolehdi edelleen vähintään 2 metrin turvaväleistä, käsi- ja yskimishygieniasta.

Lataa puhelimeesi Koronavilkku. Jos Koronavilkku hälyttää mahdollisesta altistumisesta, toimi Koronavilkun antamien ohjeiden mukaan.

Kasvomaskin käyttöä suositellaan kaikille yli 12 vuotialle julkisissa sisätiloissa, joissa turvaväliä ei voida pitää, kuten joukkoliikenne, kaupat, ravintolat, yleisötapahtumat/-tilaisuudet jne.  Lisäksi riskiryhmään kuuluville ja heitä tapaaville suositellaan kasvomaskin käyttöä aina kun ei voida pitää turvaväliä.
 

Yleisötilaisuudet, velvoitteet tilaisuuden järjestäjälle + yksityistilaisuudet

Lapin sairaanhoitopiirin alueella kaikki yli 6 hengen tilaisuudet kielletty 2.-28.3.2021
Covid-19-tartuntojen leviämisen ennaltaehkäisemiseksi Lapin aluehallintovirasto kieltää Lapin sairaanhoitopiirin kunnissa kaikki sisä- ja ulkotiloissa järjestettävät yleisötilaisuudet ja yleiset kokoukset, joihin osallistuu yli 6 henkilöä.

Sisätiloissa ja alueellisesti rajatuissa ulkotiloissa voidaan kuitenkin järjestää yleisötilaisuuksia ja yleisiä kokouksia, joihin osallistuu korkeintaan 6 ihmistä edellyttäen, että niissä noudatetaan viranomaisten antamia ohjeistuksia.

Tapahtumaan/ tilaisuuteen ei saa tulla sairaana, pidetään 2 metrin turvavälit, huolehditaan käsihygieniasta, kasvomaskin käyttösuositus, vältetään jonojen ja ruuhkien syntymistä. THL:n ja OKM:n ohjetta päivitetty 22.2.2021, ohjeessa velvoitteita tilaisuuden järjestäjälle.  

26.2. Alueellinen koronakoordinaatioryhmä suosittaa, että yli kuuden henkilön yksityistilaisuuksia ja kokoontumisia vältettäisiin. 

Linkki Lapin AVIn antamaan ohjeesiin: 
Tartuntalain 58 §:n mukainen päätös Lapin sairaanhoitopiirin kuntien alueelle 1.3.2021
Linkki THL:n ja OKM:n antamaan ohjeseen: Ohje koronavirustartuntojen ehkäisemisestä yleisötilaisuuksien ja yleisten kokoontumisten yhteydessä sekä julkisten tilojen käytössä 21.9.2020,  Ohje päivitetty 22.2.2021 vastaamaan väliaikaisen tartuntatautilain muutoksen mukaista tilannetta (velvoitteet tilaisuuden järjestäjälle).
 

Ravitsemisliikkeet

19.2.2021 Tiedote:  Lapin aluehallintoviraston ja sairaanhoitopiirin infektioiden torjuntayksikön muistutus ravintoloille koronaturvallisuudesta ja ohjeistamisesta lomasesongin alkana.
Valtioneuvoston antamat rajoitukset Lapin ravitsemisliikkeille ajalle 12.12.2020–28.2.2021.  
Rajoituksilla varaudutaan matkailusesongin tuomiin riskeihin. Matkailusesongin aikana Lappiin saapuu lomalaisia erityisesti kiihtymis- ja leviämisvaiheen alueilta.

Alkoholin anniskelu on Lapin kaikissa ravitsemisliikkeissä sallittu kello 7-22 välillä. Ravintola, jossa alkoholin anniskelu on päätoimiala, saa olla auki kello 24-23 ja käytössä on puolet asiakaspaikoista. Muut ravintolat saavat olla auki kello 01-24 ja käytössä saa olla 75 % asiakaspaikoista.. Muina aikoina on kiellettyä anniskella alkoholijuomia, jotka sisältävät alkoholia enemmän kuin 1,2 tilavuusprosenttia. Rajoitukset Lapissa ovat täsmälleen samat kuin ns. kiihtymisvaiheessa olevissa maakunnissa.
 

Vierailut sairaalassa ja sosiaali- ja terveydenhuollon yksiköissä

Mikäli vierailijalla on vähäisiäkään infektio-oireita, vierailu ei ole sallittu. Vierailuja voidaan toteuttaa turvallisesti, kun vierailija ja potilas/asiakas käyttävät kirurgista suu-nenäsuojaa, huolehtivat käsidesinfektiosta ja pitävät turvaväliä.

Vierailijoita yhdelle potilaalle/asiakkaalle saa kerralla olla kaksi henkilöä. Vierailu tapahtuu omassa huoneessa / erillisessä tilassa, jossa ei ole muita potilaita/asiakkaita tai mahdollisuuksien mukaan ulkotiloissa.  Vältellään muiden potilaiden/asiakkaiden kanssakäymistä. Henkilökunta ohjeistaa vierailijoita ohjeiden toteuttamisesta.
 

Matkustaminen

26.2. Koronakoordinaatioryhmä: Henkilöliikenteessä suositetaan kasvomaskien käyttöä ja hyvää käsihygieniaa.
Lue 4.12.2020 LSHP:n antama ohje: Ohje koronan kiihtymis- ja leviämisalueilta Lapin sairaanhoitopiirin alueelle tuleville kotimaanmatkailijoille

26.2. Lapin aluehallintovirasto: Jokainen maahantulija ohjataan terveystarkastukseen 1.-31.3.2021
Uusi virusmuunnos muodostaa merkittävän uuden epidemiauhan, jonka leviämistä Suomeen tulee tehokkaasti torjua. Kaikilla rajanylityspaikoilla jokainen maahantulija ohjataan terveystarkastukseen, ellei henkilöllä ole esittää luotettavaa testistä vapauttavaa selvitystä. Kunnat vastaavat terveystarkastusten ja koronatestausten järjestämisestä alueellaan, myös rajanylityspisteillä.
Linkki AVILapin ohjeeseen: Tartuntatautilain 15 §:n mukainen päätös 

2.2.2021 Ulkoministeriö suosittelee välttämään kaikkea matkustamista Brasiliaan, Etelä-Afrikkaan, Irlantiin, Isoon-Britanniaan ja Portugaliin Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen suosituksen mukaisesti. Muiden maiden osalta ulkoministeriön matkustamista koskeva maailmanlaajuinen yleissuositus: koronaviruspandemian johdosta vältä tarpeetonta matkustamista.

Katso ohjeet
THL:n sivuilla: 
Uudet matkustusrajoitukset voimaan  27.1. – muutoksia matkustusta koskeviin ohjeisiin
Matkustaminen ja koronaviruspandemia 
Rajavartiolaitoksen sivuilla: 
Rajavartiolaitoksen ohjeistus matkustajille maahantuloa koskien
Ulkoministeriön sivuilla:
Matkustussuosituksiin muutoksia: vältä kaikkea matkustamista Brasiliaan, Etelä-Afrikkaan, Irlantiin, Isoon-Britanniaan ja Portugaliin
 

Liikunta- ja urheiluharrastukset

Sairaanhoitopiirin rajojen ylittäviä urheilutapahtumia ei suositella järjestettäväksi 14.3.2021 asti
Lapin aluehallintovirasto kieltää sairaanhoitopiirin kunnissa kaikki sisä- ja ulkotiloissa järjestettävät yleisötilaisuudet ja yleiset kokoukset, joihin osallistuu yli 20 henkilöä. Lisäksi suositellaan, että yli 16-vuotiaiden ryhmätoiminta keskeytetään määräajaksi 14.3.2021 asti.
Sairaanhoitopiirin infektioiden torjuntayksikkö suosittelee, että sairaanhoitopiirin rajojen ylittäviä urheilu- ja liikuntatapahtumia ei järjestetä määräaikana 25.1.2021–14.3.2021 Suositus koskee kaikenikäisiä yksilö- ja joukkuelajien liikunta- ja urheilutapahtumia sisä- ja ulkotiloissa. Suositus ei kuitenkaan koske maajoukkuetoimintaa eikä SM- ja 1-divisioonatason kilpailutapahtumia.
 

Etätyö ja -kokoukset ja koulutukset

Toimitaan valtioneuvoston suosituksen mukaisesti.  Julkisen sektorin työtekijöille suositellaan etätyötä, jos työtehtävät sen mahdollistavat. Samaa suositellaan myös yksityisille työnantajille. Lähi- ja etätyön yhteensovittamisen arviointi tapahtuu työpaikoilla.

Lisäksi työpaikoilla tulee edistää työjärjestelyitä, joilla vähennetään lähikontakteja ja muita riskitekijöitä. Työpaikkojen kokoukset ja koulutukset tulee järjestää myös etänä. Mikäli järjestäminen ei ole mahdollista, kokouksissa/tapaamisissa on kasvomaskisuositus, jos turvavälejä ei voida pitää.
26.2.2021: Alueellinen koordinaatioryhmä suosittelee laajaa etätöihin siirtymistä työpaikoilla, joissa se on mahdollista.
 

Opetus ja varhaiskasvatus

2.3. Koronakoordinaatioryhmä: Perusopetuksen yläluokkia (luokat 7-9) ei epidemian leviämisriskin pienuuden vuoksi ole perusteltua siirtää etäopetukseen alueen kunnissa.
26.2. Koronakoordinaatiroyhmä: Suosittaa, että toisen asteen oppilaitokset ja korkeakoulut työskentelisivät etäopetuksessa hiihtolomien jälkeen kaksi viikkoa 15.-28.3. Ylioppilaskirjoitukset hoidettaisiin normaaliin tapaan.

Sairaanhoitopiirin alueella noudatetaan Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen ja opetus- ja kulttuuriministeriön suositusta.  
Linkki THL:n ja OKM suositukseen: Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen ja opetus- ja kulttuuriministeriön suositus opetuksen ja varhaiskasvatuksen järjestäjille koronavirusepidemian aikana 4.8.2020
Linkki Lapin sairaanhoitopiirin ohjeeseen: Lasten terveys ja kouluunmeno koronapandemian aikana – THL:n ja yliopistosairaaloiden Lasten riskiryhmäluettelo koronaepidemian ajaksi 30.4.2020
19.2.2021: Alueellinen koordinaatioryhmä suosittelee, että kouluissa henkilökunta ja yli kuudesluokkalaiset käyttäisivät kasvomaskia. 

Lapsen sairastuminen

Toimitaan THL:n ohjeiden mukaisesti. Jos kouluikäiselle lapselle tai hänen perheenjäsenelleen tulee koronavirustautiin viittaavia lieviäkin oireita, tulee oireilevalle tehdä koronavirustesti viipymättä. Kouluikäinen lapsi voi palata kouluun, jos koronavirustesti on negatiivinen ja oireet selkeästi lievittymässä.

Alle kouluikäisen lapsen lieviä oireita voi seurata kotona pari päivää ilman testaamista. Lapsen oireet ovat lieviä, jos hän on virkeä ja jaksaa leikkiä, vaikka hänellä olisikin nuhaa, yskää ja tai kuumetta. Oireisena lapsi ei kuitenkaan voi mennä varhaiskasvatukseen. Jos oireet seurannassa kokonaan väistyvät, ei testiin tarvitse mennä, vaan varhaiskasvatukseen voi palata vähintään yhden oireettoman päivän jälkeen. Jos oireet jatkuvat, olisi hyvä selvittää, johtuvatko ne korona-infektiosta. 

Oireilevan henkilön tulee olla kotona vähintään testituloksen valmistumiseen asti. Oireettomat perheenjäsenet voivat olla koulussa, päiväkodissa tai töissä, kun testitulosta odotetaan, ellei ole vahvaa epäilystä, että testitulosta odottavalla perheenjäsenellä on koronavirustartunta. Jos koronavirustesti on positiivinen, pitää koko perheen pysyä kotona.
Katso lisää THL:n sivuilta: Lapset ja koronavirus
 

Muiden sairauksien hoito

Korona-aikanakin on hyvä huolehtia jo olemassa olevien sairauksien hoidosta ja hakeutua myös pitkäkestoisten oireiden vuoksi tutkimuksiin ja hoitoon.  Lapin keskussairaalassa ja Lapin sairaanhoitopiirin alueen terveyskeskuksissa on turvallista asioida.
 

Ohjeita koronaan sarastuneille ja altistuneille

Ohje COVID-19 altistuksen vuoksi karanteeniin määrätylle 9.2.2021
Ohje COVID-19 positiivisuuden vuoksi eristykseen määrätylle 26.1.2021
Ohje potilaalle Covid-19 näytteenoton jälkeen

Pohjoissaame, Ohje Covid-19 altistuksen vuoksi karanteeniin määrätylle 9.2.2021
Pohjoissaame Ohje COVID positiivisuuden vuoksi eristykseen määrätylle 26.1.2021
Pohjoissaame, Ohje potilaalle COVID-19 näytteenoton jälkeen 17.4.2020

In English: Instructions for people ordered to quarantine due to a positive COVID-19 test result 26.1.2021
In English: Instructions for people ordered to quarantine due exposure to COVID-19  9.2.2021
In English: Instructions for patients after taking the COVID-19 test 19.10.2020


Päivitetty 1.3.2021
Lapin sairaanhoitopiiri /Infektioiden torjuntayksikkö